perjantai 17. toukokuuta 2019

Tauon paikka

Hektisessä arjessa viipottaminen ja varsinkin hetket kun olet lapsissa kiinni päivä tolkulla, saavat odottamaan seuraavaa tauon paikkaa. Tämä viikko on ollut kaiken kaikkiaan jälleen melkoisen tiivistä lasten kanssa oloa ja omiin menoihin ei ole juuri löytynyt omaa hetkeä. Ne pienetkin hetket mitä kerkeää hetkeksi ottaa itselleen, on tärkeitä. Tällä viikolla on tullut enemmän keskittyneeksi siis kodin sisällä tapahtuviin omiin hetkiin, joita voi lasten nukkuessa tehdä ollessa samalla 24/7  häly asemissa. Mutta nimenomaan sitten ne hetket, kun et ole jollakin hetkellä vastuussa kenestäkään muusta kuin itsestäsi, ne ovat kyllä parasta lääkettä.




Niihin omiin, kodin ulkopuolisiin hetkiin kannan usein vastuuta omasta hyvinvoinnistani, jolla pyrin ylläpitämään arjessa jaksamista. Ja tiedän mistä sitä hyvinvointia parhaimmillani saan, kun kaipaan mielenrauhaa ja voimaantumista. Minulle se on liikunta. Ja minulle se tarkoittaa kahta asiaa, joita itse pidän itselleni tärkeinä, on luonnossa liikkuminen, jolloin tyyli on vapaa, haluanko juosta vai kävellä tai sitten haluan päästä kokemaan yhteisöllisyyttä treenaamalla kuntosalilla muiden liikkujien seurassa. Ja nehän riittää lajeiksi tähän elämäntilanteeseen hyvin. Niihinkin ratkaisuihin kumpaa liikuntaa harrastan milloinkin vaikuttaa käytettävissä oleva aika, mieliala haluanko olla omassa rauhassa vai nähdä muita ihmisiä, viikon muut treenisuunnitelmat/ mahdollisuus liikkumisiin lähipäivinä.

Monesti jo pelkästään kiireen väsyttämä pääkoppa kaipaa vaan lähimetsiin, joita asuinalueemme läheisyydessä runsaan mitoin löytyy järvimaisemien lisäksi. Ne hetket luonnossa oikeastaan on niitä hetkiä, jolloin saa vastiketta sekä liikunnan tuomasta hyödystä ja myös maisemien ihailemisen kautta tulevasta mielihyvästä.


Ammensin tähän viikkoon varastoon voimaa metsässä liikkumisesta. Sää on mitä ihanin, ja lämmin jo kesäinen fiilis saa jalat liikkumaan entistä rivakammin. Fiilistä kohottavat musiikit korvilla tykkään lenkkini lenkkeillä kun on ajatuksena mennä ihan reipasta vauhtia, mutta myös päinvastoin rauhoittumiseen musiikki genreksi valikoin enemmän meditaatio tyyppistä, rentouttavaa musiikkia. Mikäs sen parempaa kuin pysähtyä vaikka kivelle katselemaan järvimaisemia, musiikinkin ollessa rennon soljuvaa.




Viime kuukauden aikana lueskelin valintakokeisiin ja siellä vastaani tuli kestävyysliikunta suositukset. Aloin todenteolla miettimään omalta kohdaltanikin kestävyysliikunnan suositusten toteutumista arjessa. Perheellisenä ajan löytäminen jokaisen harrastuksiin voi olla kiven takana, niin mietin että toteutuuko ne edes itselläni viikottain. Mutta nämä suositukset ovat erittäin hyvä herätys kumminkin joka tapauksessa, aina vähempikin on parempi. Jos et liiku ollenkaan, mutta alkaisitkin liikkua edes vähän luettuasi suosituksia, niin on sekin jo tyhjää parempi. Ja itselleni heräsi aito kiinnostus pyrkiä toteuttamaan jatkossa omalta osaltani näitä suosituksia, koska hyvinvointi on hyvä investointi. Myös ajallisesti <3

Kestävyystyyppinen liikunta:

--> reipasta kävelyä vähintään 2,5 h/ vko
--> tai vastaavasti rasittavampaa hölkkää/ juoksua vastaavalla teholla ainakin 1h 15 min/vko
--> tai yhdistämällä esim hölkkä 30 min+ kävely 1,30 h/vko

- Liiku 3 päivänä viikossa ja yksi liikuntakerta kestää vähintään 10 min

Kestävyysliikunnan lisäksi: 
 -->Lihaskuntoa ja liikehallintaa kohentavaa liikuntaa 2 kertaa/ vko



Liikkumisen iloa sinunkin tuleviin päiviin;)

- Jaana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, jätäthän minulle kommentteja ja ajatuksia mitä tekstini sinussa herättävät:)

Tervetuloa mukaan blogini pariin!

Hei sinä, Tätä innostavaa asiaa olen odotellut jo kauan, että pääsen avaamaan oman Hetki aikaa itselle-  blogisivustoni   Bloggerin k...