lauantai 6. huhtikuuta 2019

Diy höyhenlamppu

Tässäpä olisi lupailemani höyhenlamppu kaikessa ihanuudessaan:)

Tämä on viimeisin "hurahdukseni" diy (do it yourself)- projektieni parissa. Olen aiemmin tuunaillut muutamaa muuta valaisinmallia, mutta tämä höyhen versio on ehdottomasti oma suosikkini. Se on vaan niin kaunis, ja eheä. Höyhenlamppu viestii minulle harmoniaa ja rauhallisuutta. Tuo valoa höyhenenkevyesti elämääni. Oikeastaan sattumanvaraisesti tämän löysin googlettaessa valaisimia. Ajatus lampun väkertämiseen lähti mieheltäni, joka yksi ilta tuumasi, että "sinä kun tykkäät näperrellä noita askarteluja ja käsitöitä, niin etkös sinä tekisi meille olohuoneeseen lampun?". Olinkin jo hetken päästä tuosta kommentista juuri googlettelemassa millaisia diy lamppuja muut ovat tehneet. Kuvahaussa bongasin suodatinpaperipusseista tehdyt valaisimet ja sitten nämä höyhenlamput, joihin tykästyin. 


Höyhenlampun tekeminen on helppoa hommaa. Tarvitset vain aikaa ja kärsivällisyyttä muutamien tarvike hankintojen lisäksi. Minä tein lamppuani erissä aina kun lapset olivat lähteneet untenmaille illalla, jottei asuntoon leviäisi höyheniä ympäriinsä! Mutta jos ajallisesti laskeskelee, niin itselläni meni tähän yhteensä noin 4-5 h. Höyhenien liimailu yksitellen riisipaperivarjostimeen ei ole nopeaa työtä, mutta on vaivan väärti. 

Jos et omista vielä kuumaliima pistoolia ja epäröit sen ostamisen kanssa, niin voin kertoa sinulle, että huolesi ovat turhia! Tulet huomaamaan kuinka monikäyttöinen kuumaliima pistooli onkaan, jos yhtään olet innostunut askartelemaan muutakin. Lisäksi sinun ei tarvitse ostaa markkinoiden kalleinta mallia, nimittäin itsellänikin on tämä noin 15€ maksimissaan maksanut pistooli toiminut aivan täydellisesti. Muistat vaan aina kaupassa tsekata, että ostat oikean kokoisia patruunoita pistooliin, koska niitä on olemassa eri kokoa.

Vinkki höyhenien liimailun pariin: 
Ota tässä aikaa itsellesi ja unohda kaikki ajatukset. Kun yksitellen höyhen hyöheneeltä liimaat niitä varjostimeen kiinni, sinun ei tarvitse tehdä muuta. Voit vaan tyhjentää mielesi. 

Toinen vinkki: 
Jos sitten tykkäät jotain tehdä samalla niin kuuntele samalla esimerkiksi äänikirjoja, tai musiikkia, täydellinen hetki itsellesi <3


Ole hyvä, alla ohjeistus:


Tarvikelista:
- 1 kpl riisipaperivarjostimia, halkaisija 40 cm (itse ostin Jyväskylän Minimanista)
- 1 kpl lampun pidin johdolla (Jyväskylän minimani)
- Led lamppu 60 w (Jyväskylän minimani)
- Kuumaliimapistooli (muistaakseni aikoinaan Prismasta)
- Kuumaliimapuikot (Jyväskylän varastomyymälä)
   minulla meni noin 15 puikkoa lamppuun)
- Höyheniä 100 g pussi (ostin höyhenet verkkokaupan kautta www.piiku.fi ). Niitä jää 100 g pussista hyvin vielä muuhunkin askarteluun:)

Hintaa lampulle tulee itse tehtynä noin 20-25 €.



Valmistelut:
- Varaa tila itsellesi jossa sinun on helppo istua ja tehdä höyhenien liimailua mahdollisimman ergonomisessa asennosssa. Kädet väsyvät jos istut ja laitat pöydälle varjostimen jolloin kädet ovat koko ajan ylöspäin, joten mieti saatko lamppua johonkin alemmalle tasolle. Itselläni oli käytössä myös vauvan kävelytuolin istuin osa, johon tämä upposi paikoilleen hyvin;) 
- Jos teet pöydän/ tuolin päällä, aseta varjostimen alle jokin kulho, jonka päällä se pysyy paikoillaan



Aloita laittamalla kiimaliimapistooli kuumenemaan ja aseta sinne kuumaliimapuikko valmiiksi. Muut puikot kannattaa jättää lähettyville, jotta niitä on helppo lisätä sitä mukaa kun puikot loppuvat liimaillessa. Ole varovainen kuumaliiman kanssa, se on nimensä mukaisesti kuumaa, mutta löydät tavan, jolla et polta sormiasi joka kerta kiinnittäessä höyhentä varjostimeen.


Aloita liimaamaan höyheniä lampun yläosasta vieri vierekkäin kuvassa näkyvällä tavalla. Katso että höyhen kääntyy kuin ylöspäin. Kun yksi kerros on täynnä, jatka kerros kerrokselta alaspäin. Käytä pitkiä höyheniä, niin niillä saa nopeimmin lampun täyteen. Ohuita ja pikkuruisia höyheniä voi säästää lisäillen isompien päälle. 


Hiljaa hyvä tulee...;)


Varjostimen pohjaan edetessä on varjostin helpoin kääntää nurinpäin ja aloittaa peittämään pohja höyhenillä. Pari ensimmäistä lamppua tein niin, että jätin pohjassa näkyvän reiän näkyville, mutta viimeisimmässä versiossa, liimasin höyhenillä reiän umpeen. Se on oikeastaan makukysymys haluaako, että reikä näkyy mutta alla näkyvässä kuvassa näkyy versio, jossa höyhenet peittävät reiän. Ota isoja höyheniä pohjaan ja laitat kiinni varjostimen reunaan ja alat liimaamaan lisää höyheniä ikäänkuin aiempien höyhenien päälle. 


Viimeistely vaiheessa olen käynyt lampun läpi niin, että lisäilen höyhenien päälle pienempiä, sirompia höyheniä. Lisää erityisesti lampun varjostimen taittokohtiin höyheniä, jossa näkyy riisipaperivarjostimen sisäsäleikön tummat ääriviivat. Ne saa hyvin piiloon kun lisää höyhen kerroksia niihin kohtiin. 


Tässä kohtaa lamppu on valmis päällisin puolin. Sen jälkeen siihen kiinnitetään lampun pidike johdolla, ja laitetaan led- lamppu kiinni. Sen jälkeen lamppu on valmis asennettavaksi paikoilleen. Nämä toimenpiteet valtuutin itse miehelleni, ja lamppu saatiin käden käänteessä paikoilleen. 


Otan mielelläni vastaan lisää kysymyksiä ja ajatuksia aiheesta. Jos innostuit alkaa testaamaan omaa lamppua, niin laitahan sivuilleni kommentti, niin onhan se kiva kuulla saiko höyhenlamppu myös sinut syttymään<3


Ihania höyhenen pehmoisia hetkiä sinulle, 

Hand made with love
Jaana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, jätäthän minulle kommentteja ja ajatuksia mitä tekstini sinussa herättävät:)

Tervetuloa mukaan blogini pariin!

Hei sinä, Tätä innostavaa asiaa olen odotellut jo kauan, että pääsen avaamaan oman Hetki aikaa itselle-  blogisivustoni   Bloggerin k...